Пропускане към основното съдържание

Анапластен едроклетъчен лимфом



 Анапластния едроклетъчен лимфом е биологично и клинично хетерогенен подтип на Т клетъчния лимфом. Клинично едроклетъчни анапластен лимфом се преставя като локализирана (първично ) кожна форма и разпространена системна форма. Тези две форми на едроклетъчния анапластен лимфом  имат различен клиничен ход и биологични особености. Но и за  двата типа е характерна  сходна хистология - повлекла от големи  плеоморфни лимфоидни клетки , експресиращи Ki-1(CD30).
 При системния анапластен едроклетъчен лимфом може да се наблюдава и хромозомна транслокация t(2;5). Въз основа  на това дали е налице или не тази транслокация СЗО приема разделянето на системния анапластен едроклетъчен лимфом  на две подкатегории ALK положителни и  ALK негативни . Двата типа имат различен клиничен ход , прогноза и биологични особености.


 Първично кожният анапластен едроклетъчен лимфом е като цяло с отлична прогноза. Обикновено  клиничната изява се  изразява в появата на локализирани или солитарни кожни тумори. Макар и рядко могат да се наблюдават и генерализирани и множествени лезии, както извънкожно ангажиране . В голяма част от случаите кожните тумори могат да изчезнат спонтанно.

 Системният анапластен едроклетъчен лимфом представлява около 2% от всички неходжкинови лимфоми. ALK положителните анапластни лимфоми са по-чести в млада възраст , а ALK негативните се срещат по- често в напреднала възраст.
Около 2/3 от пациентите със Системен Анапластен едроклетъчен лимфом се диагностицират в авансирал стадий на заболяването. Системния Анапластен едроклетъчен лимфом засяга първично лимфни възли , но не рядко се наблюдава и екстранодално засягане.  Най- честите екстранодални места  за ALK негативните са : кости, подкожна тъкан, костен мозък и слезка , докато за ALKположителните   е характерно засягането на : кожа, бял дроб , черен дроб , кости и костен мозък.
Редки са случаите при които презентацията на заболяването е като левкемична форма , най- често се наблюдава при деца и се асоциира с много лоша прогноза.
В последните години  се наблюдава и асоциация на анапластен едроклетъен лимфом при жени с  имплатни на гърдите
По отношение на прогнозата при системния анапластен едроклетъчен лимфом- според повечето проучвания ALК положителните са със по- добра прогноза , от ALK негативните.
Лечението на системния анапластен лимфом е подобно на В едроклетъчните неходжинови лимфоми - използват се  СНОР или СНОР подобни курсове полихимиотерапия. Лечение с Ритуксимаб/ мабтера/ не се използва , тъй като неговият таргет е СД20 и се намира само на повърхността на В лимфоцитите . В последните години се разбработи моноклонално антитяло , чийто таргет е СД30 , намиращ се на повълхността на лимфоидните клетки при анапластния лимфом. Брентуксимаб ведотин Brentuximab vedotin (SGN-35) е  ново лекаство  представляващо комбинация от  антитяло  с таргет СД30  и лекарство с цитотоксичен ефект. Използва се  при лечение на релапсирали или рефлактерни случаи на болстта на Ходжкин или анапластен едроклетъчен лимфом. ( очакватейте отделна статия за Brentuximab vedotin (SGN-35))



Коментари

Популярни публикации от този блог

Болест на Шонлайн Хенох или капиляротоксикоза

Капиляротоксикоза или Болест на Шонлайн Хенох Резюме:  Болестта на Шонлайн Хенох е част от заболявания на кръвоносните съдове наречени васкулити.Заболяването често се предхожда от възпалено гърло или инфекции на горните дихателни пътища и може да бъде провокирано от някои лекарства. Основните симптоми са обрив , болка в корема и болки в ставите. Прогнозата на заболяването е отлична Какво представлява Болестта на Шонлайн Хенох?:  Болестта на Шонлайн Хенох е форма на възпаление на кръвоносните съдове – васкулит. Има различни форми на васкулит. При всяка форма на васкулит се засягат „предпочитани” кръвоносни съдове . При болестта на Шонлайн-Хенох се засягат малки кръвоносни съдове , наречени капиляри, в кожата и често на бъбреците. Резултата е палпируема пурпура, асоциирана с възпаление на ставите и понякога абдоминални болки. Често Болестта на Шонлайн Хенох се нарича капиляротоксикоза или анафилактоидна пурпура. Какво причинява Болестта на Шонлайн Хенох   ? :  Заболяването най-

Миелограма/ Трепанобиопсия

Какво представлява костномозъчна пункция и как се извършва тя? След местна упойка със специална игла в областта на гръдната или илиячната кост се взема костен мозък за изследване. Материалът се преценява от хематолог. В следващото видео можете да видите как се осъществява костно-мозъчната аспирация: (видеото е на английски, ако желаете пишете ни и ще получите превода)     Какво представлява костномозъчната биопсия (трепанобиопсия) и как се извършва тя? След местна упойка със специална игла се взема парченце кост за изследване. То се изпраща в хистологична лаборатория за микроскопско изследване. Ето как се осъществява това изследване: (видеото е на английски, ако желаете пишете ни и ще получите превода)

Болест на Ходжкин

                      Х оджкиновия л имфом или както е по- известно Болестта на Ходжкин е рак на лимфната система , която е част от имунната система.            При Болестта на Ходжкин, растежа на клетките в лимфната система   е абнормен и те могат да се разпространят и в органи извън лимфната тъкан . С прогресирането на болестта  е възможно тялото на болния да се бори трудно с  инфекциите/ т.е. поради имунен дефицит болния е по податлив към инфекции. / болстта на ходжкин е дният от двата типа злокачествени заболявания на лимфната система- Неходжкинови лимфоми и Ходжкинови лимфоми. Като групата на неходжкиновите лимфоми - НХЛ - е далеч по- често срещана. С имптоми: увеличени лимфни възли на шията, подмишниците  или в слабините.  Отпадналост, която се задържа дълго време  повишение на телесната температура или втрисане  Нощни изпотявания   Необеснима редукция на телесна маса Безапетитие Сърбеж повишена чевствителност към алкохол или болка в областта на увеличените лимфн